Pagina's

zondag 13 oktober 2013

Kom binnen en zet u!



'Wie wordt de Bibste van het land?' was het thema van de bibliotheekweek van vorig jaar. Wij grepen deze gelegenheid aan om u uit te nodigen om te dromen. Ja dromen. Niet zomaar en geen nachtmerries maar dromen over uw ideale Luisterpunt van de toekomst. Wat verwacht u van uw droombib? En wat zou je nu meteen willen veranderen?
 Een heleboel lezers kropen in hun pen, en andere lezers zagen we in levende lijve. Dat leverde boeiende en fijne ontmoetingen op. De e-mails, de briefjes, de telefoongesprekken én de tafelgesprekken gaven allen waardevolle en interessante informatie waarmee we aan de slag gingen voor ons volgende beleidsplan.

Ons beleidsplan dienden we eind september bij de overheid in. We hebben er een boeiend werkinstrument van gemaakt, mede dankzij uw inbreng. Dank u wel.

Ook dit jaar stemde het thema van de bibliotheekweek ons tot nadenken. ‘Thuis in de bib’ en ‘Kom binnen en zet u’ zijn de kernzinnen van de Bibliotheekweek 2013. Die loopt van 12 tot 20 oktober. “De campagne focust dit jaar op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib. De campagne wil de bib profileren als plek waar het goed toeven is. Een plek midden in de buurt, in de gemeente, de stad. Dicht bij de mensen en open voor alle mensen. De bib is er voor iedereen. Iedereen is er welkom.” Zo luidde het promotietekstje van Locus, het steunpunt voor de bibliotheken.

We kunnen er een politiek statement van maken. Iedereen is misschien wel welkom in de bib maar de bib is er zeker niet voor iedereen. Niet alle bibliotheken zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderen met dyslexie voelen zich vaak niet zo welkom, niet alle bibliotheken hebben Daisy-boeken, het aantal groteletterboeken is zeer beperkt en brailleboeken zijn helemaal niet te vinden. Maar de bibliotheekweek is een feest. Laat ons niet zeuren. Niet nu.

Thuis in de bib en Kom binnen en zet u.
Als je de campagnewoorden overdenkt zijn wij wel een héél bijzondere bibliotheek. U komt niet bij ons maar wij komen steeds bij u, wanneer u het wenst. Mijn Luisterpunt is dag en nacht open (op een technische onderhoud na) en u bestelt uw boeken vanuit uw zetel, u moet niet door weer en wind. U kunt ons ook elke werkdag bellen met uw wensen, u vindt steeds een medewerker die u zo goed mogelijk wilt helpen. Wat u maar vraagt. Boeken worden thuis geleverd. Af en toe verdwaalt een boek maar meestal valt uw favoriete lectuur zonder verwijl in uw bus.

Met Knetterende Letteren proberen we u nauw te betrekken bij het reilen en zeilen van onze bibliotheek. We nodigen u uit voor onze feesten, we stellen nieuwe mogelijkheden voor en we proberen met de tijd mee te gaan, dat allemaal om u nog beter van dienst te zijn. Ja, er zit een afstand tussen ons, en samen een kopje koffie drinken gebeurt niet vaak, maar toch, maar toch …

Dit jaar gaven we in juni een geslaagd feest in de Vooruit, vorig jaar zetten we onze deuren open voor kinderen en jongeren met dyslexie. Zullen we in 2014 onze deuren nog eens openzetten voor iedereen? Komt u dan kennismaken, of kijkt u uit naar een prettig weerzien? Wel, het is afgesproken: in 2014 treffen we elkaar opnieuw, ín onze bib. Graag tot dan!